Wat ik nooit zal vergeten en me altijd bij zal blijven…

ADIOS Reizen springt er met kop en schouders bovenuit!

“Wat ik nooit zal vergeten en me altijd bij zal blijven is het moment dat ik een deelnemer naar bed bracht en hij mij vroeg met hem te bidden.”

Mijn naam is Anke van Rijk en ik ben 18 jaar jong. Ik woon in het kleine plaatsje Renswoude samen met mijn ouders, zus, broertje en zusje. Momenteel zit ik in het laatste jaar van de opleiding ‘Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg’. Naast school vind ik het heerlijk om piano te spelen, gezellig met vrienden wat te doen of te reizen. Dat laatste komt natuurlijk goed van pas als reisbegeleider van Adios-reizen. Afgelopen zomervakantie was het de eerste keer dat ik mee ging met ADIOS Reizen, en het was… fantastisch!

Het begon allemaal toen ik op mijn stage hoorde dat een deelnemer op vakantie ging met een reisorganisatie. Thuis ben ik op internet gaan zoeken en kwam erachter dat er onwijs veel verschillende reisorganisaties zijn. Maar.. Adios-reizen springt er met kop en schouders bovenuit. De site ziet er leuk uit, er is voldoende informatie op de site te vinden en het belangrijkste: het is een christelijke organisatie. Ik heb me op de site opgegeven en mocht op gesprek komen. Voordat ik het wist mocht ik al een reis uitkiezen en beginnen met de voorbereidingen. Het leuke aan Adios Reizen leek mij de gezellige vakantiesfeer met zoveel verschillende mensen te mogen beleven. Maar ook het ervaren hoe het is om met zoveel verschillende mensen 24/7 bij elkaar te zijn.

“Het voorbereiden van de reis is me echt alles meegevallen, mijn team hielp me enorm, dat was fijn!”

De reis voorbereiden begon voor mij na de kennismakingsdag,we verdeelden de taken en daar kon ik mee aan de slag. Mijn taak was de geloofsstukjes voor te bereiden. Dat wil zeggen: de dagsluitingen, de kerkdienst en het uitkiezen van liederen. Ook was ik de verantwoordelijke voor de medicijnen. Dit vond ik erg leerzaam en uitdagend om te doen, ook omdat ik dat op school geleerd heb. Het voorbereiden van de reis is me echt alles meegevallen, mijn team hielp me enorm, dat was fijn!Ik kan me voorstellen dat mensen zich afvragen of ze wel geschikt zijn voor Adios, maar ik kan je vertellen: als het zorgen voor mensen in jouw bloed zit en je van doorpakken weet, zou ik gewoon even een belletje wagen naar Adios Reizen. Persoonlijk kreeg ik door de deelnemers enorm veel energie en was ik onvermoeibaar. Thuis merkte ik pas hoeveel energie het me gekost heeft (maar dit was het helemaal waard).

“Ik heb zo onwijs veel geleerd en lol gehad, het was onvoorspelbaar onvoorstelbaar!”

Afgelopen zomer ben ik mee geweest met een groep naar Zeeland. Hoe ik mijn reis ervaren heb is in één woord simpel te vertellen; fantastisch! Iets persoonlijks wat ik heb geleerd is; door deze reis weet dat ik voor de volle honderd procent de rest van mijn leven met deze geweldige mensen wil werken en daar ben ik Adios Reizen erg dankbaar voor. Ik heb zo onwijs veel geleerd en lol gehad, het was onvoorspelbaar onvoorstelbaar!

De band die ik binnen één dag al met de deelnemers had was écht.. wauw! Dit had ik nooit verwacht en dit maakte het werken met de deelnemers erg prettig. De eigenaren van de huisjes waren erg betrokken en ook samen met hen was het leuk! Ze dachten mee met uitjes en namen ons bijvoorbeeld mee naar een huisje waar we schepen langs zagen varen.

We hebben veel leuke dingen gedaan zoals een bezoekje aan het watersnoodmuseum en een klederdracht museum, bootjevaren en een dagje naar de stad. We hadden een onwijs goede kok mee en hebben de hele week heerlijk gegeten! Bij het huisje kon iedereen zijn eigen gang gaan. We hadden een kookhuisje, gezellighuisje en een rusthuisje(de 3 woonkamers) iedereen kon dus vrij gaan en staan waar hij/zij wilde. Er waren trampolines in de tuin en een gezellig eethoekje, hier hebben we ook wel eens gegeten, heerlijk in de zon en genietend van de mooie natuur.

“Wat ik nooit zal vergeten en me altijd bij zal blijven is het moment dat een deelnemer mij vroeg om met hem te bidden…”

Aan het team had ik erg veel, we praten over dingen die we lastig vonden, waar we moeite mee hadden en vooral ook wat er leuk was die dag. Zulke gesprekken met het team is echt nodig om je hoofd een beetje te legen en vervolgens lekker te kunnen slapen.

Wat ik nooit zal vergeten en me altijd bij zal blijven is het moment dat ik een deelnemer naar bed bracht en hij mij vroeg met hem te bidden. Het was prachtig om mee te maken wat het geloof betekent voor deze man!

Het grappigste wat ik heb meegemaakt, is: we waren naar een klederdrachtmuseum en ik liep met een jongeman mee, hij vertelde dat hij moe was en dus gingen we even zitten op een bankje, iets later liep ik even weg. Toen ik terug kwam lag hij languit op het bankje te slapen. Het was komisch!

Ik heb het onwijs naar mijn zin gehad en ga volgend jaar zeker weer mee!!!

Reisbegeleider: Anke van Rijk