WIE GAAN ER MEE MET ADIOS REIZEN?

Adios Reizen verzorgt begeleide groepsreizen voor mensen met een verstandelijke beperking en/of autisme. Soms is er een combinatie van verschillende diagnoses. Verstandelijke beperkingen en autisme komen voor in veel verschillende niveaus en variaties.

Deelnemers aan onze reizen hebben tijdens een vakantie net als in hun dagelijks leven begeleiding nodig bij de dag invulling en structuur in hun dagritme. Ze worden ondersteund in het leggen en onderhouden van contacten, het oriënteren in een vreemde omgeving en het beheren van geld en/of medicatie. Daarnaast hebben ze aansturing, toezicht of ondersteuning nodig bij de dagelijkse lichamelijke verzorging.

Enkele deelnemers hebben door een hersenbeschadiging, een spierziekte of om een andere reden ook een lichamelijke beperking. Ook zij kunnen mee met een aantal van onze begeleide vakanties. Hierbij hebben we als ondergrens dat iemand zelfstandig transfers van stoel naar bed en toilet moet kunnen maken. We kunnen daarbij wel toezicht bieden.

Een enkele deelnemer heeft ook verpleegkundige zorg nodig. Dit is bijvoorbeeld het geval bij actieve epilepsie, stomazorg en insuline afhankelijke diabetes. We vragen hiernaar bij de aanmelding. Complexe verpleegkundige zorg, of zorg die valt onder de Wet BIG, wordt over het algemeen niet door ons geboden. Soms kunnen we hiervoor bij reizen binnen Nederland een beroep doen op de thuiszorg.

Er gaan ook deelnemers mee op reis die naast een verstandelijke beperking gevoelig zijn voor een psychische ziekte, zoals een psychose, wanen, een depressie of manie. Wanneer de persoon (met medicatie) stabiel is/ een stabiele periode heeft zou hij/ zij mee kunnen met een vakantie.

Bij een vakantieweek van Adios Reizen gaat alles nét even anders. De omgeving is nieuw, je gaat met onbekende mensen op pad en ook de dagstructuur is anders dan thuis. Hier kunnen deelnemers qua gedrag en psychische of lichamelijke gezondheid op reageren. Daarom vragen wij in het aanmeldingsformulier altijd naar de specifieke zorg- en begeleidingsvraag van een deelnemer tijdens een vakantie.

KIES DE REIS DIE BIJ JOU PAST

Je kunt bij ons kiezen uit reizen met een busje binnen Nederland of net over de grens. Wil je verder weg, dan kun je kiezen uit reizen met een busje in het buitenland of een vliegreis. Bij iedere reis beschrijven wij voor wie deze reis geschikt is. Lees deze beschrijving goed door en kijk of de reis en de bestemming bij jou passen.  Bij de reizen staat ook aangegeven hoeveel begeleiders er mee gaan op reis. De begeleiding die wij bij een reis kunnen bieden geven we aan in en aantal handjes van 2 tot 5. Bij twee handjes vragen wij een behoorlijke mate van zelfredzaamheid in een vreemde omgeving. Bij 3, 4 of 5 handjes kunnen wij meer begeleiding en ondersteuning bieden aan de deelnemer van die reis.

Wanneer je hulp nodig hebt bij douchen, wassen en aankleden kun je mee met een reis met 4 of 5 handjes. Bij deze vakanties zijn voldoende begeleiders aanwezig om jou de ondersteuning te geven die nodig is. Bij een aantal reizen is de accommodatie aangepast voor deelnemers die een rolstoel of ander hulpmiddel nodig hebben. Deze reizen herken je aan het pictogram met de rolstoel. Daarvoor zijn maar een beperkt aantal plekken beschikbaar. Voor al onze reizen geldt dat je zelfstandig een transfer van rolstoel naar stoel of bed moet kunnen maken.

Als je hulp nodig hebt bij het kiezen van de reis die bij jou past, mag je altijd contact met ons opnemen.