WIE GAAN ER MEE MET ADIOS REIZEN?

Kies de reis die bij jou past!

Adios Reizen organiseert reizen voor mensen met een verstandelijke beperking. Maar hoe weet je nu of één van onze reizen geschikt is voor jou? Als je de omschrijvingen van de reizen op onze website leest, zie je dat we bij Adios Reizen werken met handjes. Wat betekenen die handjes? We leggen het je uit. Zo vind je de reis die bij jou past!

Doelgroep

Adios Reizen verzorgt begeleide groepsreizen voor mensen met een verstandelijke beperking of autismespectrumstoornis (ASS). Soms is er een combinatie van verschillende diagnoses.

Deelnemers aan onze reizen hebben tijdens een vakantie (net als in hun dagelijks leven) begeleiding nodig bij de invulling van een dag. Ze hebben baat bij een duidelijke dagstructuur. Ze worden ondersteund in het leggen en onderhouden van contacten, het oriënteren in een vreemde omgeving en het beheren van geld en/of medicatie. Daarnaast hebben ze aansturing, toezicht of ondersteuning nodig bij de dagelijkse lichamelijke verzorging.

Bij een vakantieweek van Adios Reizen gaat alles nét even anders. De omgeving is nieuw, je gaat met onbekende mensen op pad en ook de dagstructuur is anders dan thuis. Het is goed om van te voren te bedenken hoe jij omgaat met veranderingen. Op het aanmeldingsformulier stellen we hierover ook vragen, zo proberen we goed aan te sluiten op jouw zorg- en begeleidingsvraag. Jouw persoonlijke begeleider tijdens de reis zal in de weken voor vertrek ook altijd bellen om kennis te maken en eventuele vragen te stellen over de begeleiding die nodig is tijdens de reis.

Kan je met ons mee als je naast een verstandelijke ook een lichamelijke beperking hebt?

Enkele deelnemers hebben door een hersenbeschadiging, een spierziekte of om een andere reden ook een lichamelijke beperking. Ook zij kunnen mee op onze 4-handjes reizen. Hierbij hanteren we als ondergrens dat iemand zelfstandig transfers van stoel naar bed en toilet moet kunnen maken.

Bieden jullie verpleegkundige zorg?

Helaas kan Adios Reizen geen verpleegkundige zorg bieden tijdens de reizen.

Is er ruimte voor deelnemers met psychische problematiek?

Er gaan ook deelnemers mee op reis die naast een verstandelijke beperking te maken hebben met psychische problematiek zoals psychoses, wanen, een depressie of manie. Wanneer deze persoon (met medicatie) stabiel is of een stabiele periode heeft zou hij of zij mee kunnen met een vakantie.

Wat betekenen de handjes in de reisomschrijving?

Bij iedere reis beschrijven wij voor wie deze reis geschikt is. Lees deze beschrijving goed door en kijk of de reis en de bestemming bij jou passen. Bij de reizen staat ook aangegeven hoeveel begeleiders er mee gaan op reis. De begeleiding die wij tijdens een reis kunnen bieden geven we aan in een aantal handjes van 2 tot 4.

2 handjes – actief 2 handjes – relax 3 handjes – actief 3 handjes – relax 4 handjes
Verzorging zelfstandig in zelfzorg (wassen, aankleden) zelfstandig in zelfzorg (wassen, aankleden) toezicht of lichte ondersteuning bij zelfzorg toezicht of lichte ondersteuning bij zelfzorg ondersteuning en deels overname bij zelfzorg
Reisdag reisdag van meer dan 8 uur mogelijk  reisdag van meer dan 8 uur mogelijk reisdag van max. 8 uur mogelijk reisdag van max. 8 uur mogelijk reisdag van max. 4 uur
Programma dagelijks actieve excursies afwisselend excursie en ontspannen dagelijks excursies afwisselend excursie en ontspannen ontspannen en soms een excursie
Lopen kan en wil minstens halve dag zonder hulpmiddelen (met pauzes kan en wil soms 2 uur wandelen zonder hulpmiddelen (met pauzes kan en wil 2 uur lopen zonder hulpmiddelen (met pauzes kan en wil max. 1 uur wandelen zonder hulpmiddelen (met pauzes) kan 30 min. lopen evt. met rollator of zit in een rolstoel
  • 2 handjes – Bij reizen met 2 handjes vragen wij een behoorlijke mate van zelfredzaamheid in een vreemde omgeving. Deze reizen gaan veelal naar het (verre) buitenland, ook alle kampeerreizen vallen in de categorie van 2 handjes. De deelnemers van deze reizen wonen vaak (deels/ambulant begeleid) zelfstandig. Ze kunnen zich zelfstandig wassen en aankleden en kunnen een redelijke wandeling maken (van minimaal 1 uur). Het kan voorkomen dat ze toezicht nodig hebben bij het aanreiken/toedienen van medicijn(en).
  • 3 handjes – Bij reizen met 3 handjes bieden we meer begeleiding en ondersteuning. Deelnemers hebben toezicht en (deels) ondersteuning bij de zelfzorg nodig. De deelnemers van deze reizen wonen vaak (grotendeels) begeleid. Ze kunnen een wandeling maken van minimaal een half uur. Het kan voorkomen dat ze hulp nodig hebben bij het aanreiken/toedienen van medicijn(en).
  • 4 handjes – Bij reizen met 4 handjes is er sprake van hulp en overname bij de zelfzorg. Zij doen de zelfzorg deels zelf en we helpen, indien nodig, bij o.a. wassen en aankleden. Deelnemers kunnen meekomen op een wandeling met een duur van maximaal een half uur. Op alle 4 handjesreizen zijn enkele rolstoelplekken, ook kan je mee als je een rollator hebt.  We zorgen dan voor een kamer op de begane grond en indien nodig een rolstoelbus.

We denken graag met je mee in jouw zoektocht naar de reis die bij je past. Je kunt ons altijd bellen voor meer informatie.

Na het reserveren van een reis word je gevraagd een aanmeldformulier in te vullen. Die wordt door ons bekeken en ook door een vrijwillige reisbegeleider. Zij bellen naar de begeleider/ouder van een deelnemer om het formulier kort door te spreken. Zo voorkomen we dat een reis niet passend is achteraf gezien.

KIES DE REIS DIE BIJ JOU PAST

Je kunt bij ons kiezen uit reizen met een busje binnen Nederland of net over de grens. Wil je verder weg, dan kun je kiezen uit reizen met een busje in het buitenland of een vliegreis. Bij iedere reis beschrijven wij voor wie deze reis geschikt is. Lees deze beschrijving goed door en kijk of de reis en de bestemming bij jou passen.  Bij de reizen staat ook aangegeven hoeveel begeleiders er mee gaan op reis. De begeleiding die wij bij een reis kunnen bieden geven we aan in en aantal handjes van 2 tot 5. Bij twee handjes vragen wij een behoorlijke mate van zelfredzaamheid in een vreemde omgeving. Bij 3, 4 of 5 handjes kunnen wij meer begeleiding en ondersteuning bieden aan de deelnemer van die reis.

Wanneer je hulp nodig hebt bij douchen, wassen en aankleden kun je mee met een reis met 4 of 5 handjes. Bij deze vakanties zijn voldoende begeleiders aanwezig om jou de ondersteuning te geven die nodig is. Bij een aantal reizen is de accommodatie aangepast voor deelnemers die een rolstoel of ander hulpmiddel nodig hebben. Deze reizen herken je aan het pictogram met de rolstoel. Daarvoor zijn maar een beperkt aantal plekken beschikbaar. Voor al onze reizen geldt dat je zelfstandig een transfer van rolstoel naar stoel of bed moet kunnen maken.

Als je hulp nodig hebt bij het kiezen van de reis die bij jou past, mag je altijd contact met ons opnemen.

Adios Reizen verzorgt begeleide groepsreizen voor mensen met een verstandelijke beperking en/of autisme. Soms is er een combinatie van verschillende diagnoses. Verstandelijke beperkingen en autisme komen voor in veel verschillende niveaus en variaties.

Dagelijkse begeleiding

Deelnemers aan onze reizen hebben tijdens een vakantie net als in hun dagelijks leven begeleiding nodig bij de dag invulling en structuur in hun dagritme. Ze worden ondersteund in het leggen en onderhouden van contacten, het oriënteren in een vreemde omgeving en het beheren van geld en/of medicatie. Daarnaast hebben ze aansturing, toezicht of ondersteuning nodig bij de dagelijkse lichamelijke verzorging.

Zelfstandige transfers

Enkele deelnemers hebben door een hersenbeschadiging, een spierziekte of om een andere reden ook een lichamelijke beperking. Ook zij kunnen mee met een aantal van onze begeleide vakanties. Hierbij hebben we als ondergrens dat iemand zelfstandig transfers van stoel naar bed en toilet moet kunnen maken. We kunnen daarbij wel toezicht bieden.

Verpleegkundige zorg

Een enkele deelnemer heeft ook verpleegkundige zorg nodig. Dit is bijvoorbeeld het geval bij actieve epilepsie, stomazorg en insuline afhankelijke diabetes. We vragen hiernaar bij de aanmelding. Complexe verpleegkundige zorg, of zorg die valt onder de Wet BIG, wordt over het algemeen niet door ons geboden. Soms kunnen we hiervoor bij reizen binnen Nederland een beroep doen op de thuiszorg.

Psychische ziekte

Er gaan ook deelnemers mee op reis die naast een verstandelijke beperking gevoelig zijn voor een psychische ziekte, zoals een psychose, wanen, een depressie of manie. Wanneer de persoon (met medicatie) stabiel is/ een stabiele periode heeft zou hij/ zij mee kunnen met een vakantie.

Aanmeldformulier

Bij een vakantieweek van Adios Reizen gaat alles nét even anders. De omgeving is nieuw, je gaat met onbekende mensen op pad en ook de dagstructuur is anders dan thuis. Hier kunnen deelnemers qua gedrag en psychische of lichamelijke gezondheid op reageren. Daarom vragen wij in het aanmeldingsformulier altijd naar de specifieke zorg- en begeleidingsvraag van een deelnemer tijdens een vakantie.