“Zullen we nog een weekje blijven?”

Gehandicapten vakanties voor jongeren

De Adios vakantie van Rianne van den Boom

Rianne (22) woont sinds vorig jaar begeleid op zichzelf in huis De Reijderhaven in Emmeloord. Doordeweeks heeft ze een drukke agenda: schoonmaken in het verzorgingstehuis, paardrijden, helpen op de manege en werken bij creatieve werkplaats De Regenboog. Daarnaast helpt ze één dag per week mee in de bediening van de Orangerie. Daar is Rianne een graag gezien gezicht: “De oudjes zijn gek op me. Ze willen mij allemaal inhuren om te helpen bij hun verjaardag!” lacht ze. Eigenlijk is Rianne zo’n beetje de plaatselijke beroemdheid van Emmeloord. Ze zingt solo in de kerk en maakte onlangs haar debuut op het toneel als ‘trage Ina’, één van de personages in de feestelijke jubileumvoorstelling van zorgstichting Philadelphia.

Op jezelf wonen, dat betekent voor Rianne ook zelf vakantie vieren. “Lekker weg zónder mijn ouders,” benadrukt ze. Zo komt Rianne bij Adios terecht. Met bibberende knieën, want het is best spannend om voor de eerste keer in je eentje op reis te gaan. Gelukkig is de Lemele Fun-week in Overijssel één groot avontuur boordevol gezelligheid.

Ontsnapt paard
Het bezoek aan pretpark Hellendoorn is het hoogtepunt van de vakantie. Met z’n allen van de reuzenglijbaan, luchtfietsen in de zweefmolen en na afloop lekker smullen van een heerlijke zak patat. Rianne durft zelfs in de achtbaan. Met haar ogen stijf dichtgeknepen, dat wel. Maar al snel is ze helemaal om: “Zullen we nog tien rondjes gaan?” roept ze enthousiast.

Ook het uitstapje naar de boerderij valt erg in de smaak. Rianne is helemaal gek van dieren. Zelf heeft ze een konijn, Witje, waar ze heel goed voor zorgt. Als tijdens het bezoek aan de hoeve het paard uit de stal ontsnapt, is Rianne er als de kippen bij om de boer te helpen. Met een zakje brood weet ze het paard terug de stal in te lokken.

Canon
’s Avonds kruipt de groep gezellig bij elkaar in de woonkamer van het vakantiehuis. De leiding vertelt een mooi Bijbelverhaal en daarna worden de prachtigste liedjes ten gehore gebracht. Dat is aan de zanglustige Rianne wel besteed. Over de vraag wat haar lievelingslied is, hoeft ze niet lang na te denken. “Ik stel mijn vertrouwen! Dat kun je zo mooi in canon zingen.” Ze denkt even na. “Maar dan moet je natuurlijk wel goed oefenen,” voegt ze er met vakkundige blik aan toe.

Rianne is een echt gezelligheidsmens. Ze vindt het dan ook jammer als de vakantie bijna voorbij is. “Zullen we nog een weekje blijven?” vraagt ze hoopvol.

Dikke knuffel
Rianne heeft nog steeds contact met haar reisgenootjes. Ze sms’t vaak met haar ‘vriendinnen van kamp’. Op de reünie wacht haar een warm welkom. “Hé, Rianne! Alles goed?” roepen de andere deelnemers. Rianne krijgt een dikke knuffel.

“Komende zomer weer mag ik weer,” zegt ze stralend. “Joepie!”