GEEF om je medemens

Adios begeleider Henk Crielaard vertelt…

“GEEF” is dit jaar het motto van de bank waarvoor ik werk. Als commerciële instelling staat daarbij het geven om de klant centraal.

In januari las ik in de reisgids van Adios Reizen dat men dringend vrijwilligers zocht om mensen met een verstandelijke beperking een mooie vakantie te bieden. Min of meer in een opwelling heb ik mij toen aangemeld en na een uitgebreide screening werd ik geschikt bevonden. Ik wist totaal niet wat er op mij af zou komen, maar vond dat ik, als vitale zestigplusser, wel eens iets voor mijn medemens kon doen. Hoewel de voorbereiding meer werk bleek dan gedacht, heb ik van dat besluit nog geen moment spijt gehad.
Na een intensief overleg, een rijvaardigheidstest, deskundige begeleiding van Adios en het nodige internetverkeer, hadden wij als team ons programma gereed. Op 31 juli was het zover. Zestien deelnemers en vier begeleiders vertrokken vanuit Amersfoort naar de Belgische Ardennen.

Als chauffeur had ik acht personen met een verstandelijke beperking onder mijn hoede. Op dat moment realiseerde ik me dat er nogal wat verantwoordelijkheid op mijn schouders rustte. De wetenschap dat je je ook hierin gesterkt mag weten door God geeft dan veel vertrouwen.

Het was geweldig om te zien hoe intens deze groep genoot van de uitstapjes naar Monschau en Coo. Verder hebben we volop gewandeld door de prachtige natuur van de Ardennen. Ook het railbiken, het wildpark en de avondrit in een huifkar met echte Belgische paarden ervoor waren heuse belevenissen.

Ik heb veel geleerd van de deelnemers. Zo is een buizerd “een soort mus maar dan héél groot” en kun je een maaltijd ook “afdanken”. Vooral de eerlijkheid en spontaniteit van de deelnemers heeft mij erg getroffen. Het enthousiasme en de eenvoudige geloofsbeleving zetten mij echt aan het denken. Is dit niet precies wat bedoeld wordt met worden als een kind?
Al met al was de reis best vermoeiend en was ik na een week aardig gesloopt. Toch had ik deze vakantie niet willen missen. Sterker nog, ik hoop nog eens een reis te mogen begeleiden. De ervaring heeft mij zelfs een beetje veranderd. Het omgaan met deze groep mensen was volstrekt nieuw voor mij. Familieleden en vrienden geloofden hun ogen niet toen ze mij met een aantal deelnemers op de foto zagen staan!
Ik kan het begeleiden van een Adios reis aan een ieder aanbevelen!

Meer informatie over het leiden van een reis? www.adiosreizen.nl of 0346-212897