Eén groot feest!

Bijzondere reizen voor bijzondere mensen

door Sarah van Wijk

Het onverharde pad slingert langs wuivend bamboe en kleine watervalletjes. Plotseling verdwijnt het weggetje: een touwbrug hangt tussen de boomtoppen. Het is meer dan 30°C, maar de drukkende warmte laat de vakantiegangers koud. Omringd door bontgekleurde vlinders en bijzondere vogels kijken ze hun ogen uit. In het nagebootste regenwoud van dierentuin Burger’s Zoo in Arnhem wanen ze zich even in de jungle.

Voor deze groep tropenreizigers is het extra bijzonder om er tussenuit te zijn. Op vakantie gaan is voor hen niet altijd vanzelfsprekend. Des te meer wordt er van de reis genoten. “Het is prachtig om te zien hoe de deelnemers plezier beleven aan alles wat er om hen heen gebeurt. Een lekkere koek bij de koffie is al één groot feest,” vertelt reisleidster Jeannette. Ze gebaart enthousiast: “Dan zie je zó’n glimlach van oor tot oor!”
Jeannette is al een aantal jaren als vrijwilliger betrokken bij Adios Reizen, een christelijke reisorganisatie die vakanties aanbiedt voor mensen met een verstandelijke beperking. De reisleidster begeleidt de meest uiteenlopende groepen, van jongeren in de middelbare schoolleeftijd tot vijftigplussers. Bij iedere reis is vooraf duidelijk hoeveel ‘helpende handjes’ er zijn en wat er van de deelnemers verwacht wordt. “De onderlinge niveauverschillen kunnen best groot zijn,” legt Jeannette uit. Ze kijkt met veel plezier terug op zoveel Hollands vakantievermaak: uitwaaien op Terschelling, gezelligheid met kerst, buurten bij de boer…

Spaanse zon
De meeste Adios reizen vinden in Nederland plaats, maar wie durft, verruilt het Nederlandse polderlandschap voor een meer exotische bestemming, zoals Zuid-Frankrijk of Curaçao. Deelneemster Carolien is zo’n avonturier en vloog afgelopen zomer naar de Spaanse zon. “Samen met mijn vriend Henk,” vertelt ze trots. Ze heeft zelfs een beetje Spaans geleerd: “Ola!” Carolien vindt het heel spannend om met het vliegtuig op vakantie te gaan en al helemaal om zolang van huis te zijn. Gelukkig is er van tevoren een kennismakingsdag. Sommige deelnemers zijn al bekend bij Carolien, want die gaan wel vaker met Adios mee. Carolien vindt het heerlijk om samen met anderen op vakantie te gaan. Je kunt fijn met elkaar kletsen, vooral ’s avonds. “Het is té gezellig om naar bed te gaan!”

Polonaise
Voor Adios deelnemers is die gezelligheid één van de belangrijkste aspecten van vakantievieren. De 27-jarige Lisette meldt enthousiast: “Het allermooiste van op vakantie gaan, is het ontmoeten van nieuwe mensen!” Deelneemster Hanneke is het met haar eens. Het is natuurlijk wel even wennen, al die nieuwe gezichten, “maar al snel heb je samen heel veel lol!”
Met haar reisgenoten maakte Hanneke allerlei bijzondere uitstapjes in de Belgische Ardennen. Zo ging ze railbiken – fietsen op een oude spoorbaan. “Net een achtbaan,” griezelt ze. “Maar het was heerlijk hoor, zo met de wind door je haren.” Een bezoekje aan het toeristenplaatsje Monschau mocht natuurlijk niet ontbreken. Ook de papegaaien- en roofvogelshow heeft veel indruk gemaakt. “Ging het vlaggetje omhoog, dan begon de show. Ging het vlaggetje naar beneden dan was het afgelopen,” vertrouwt ze me toe. Het mooiste avontuur was toch wel de avondwandeling met reisleider Henk. “We liepen de hele weg hard te zingen,” grinnikt ze. “Volgens mij sloegen de koeien ervan op hol!” Ze voegt er vervolgens aan toe: “We deden lekker gek met elkaar, weet je wel. Soms maakten we een dansje door de woonkamer!”
Intussen kijkt Hanneke alweer uit naar het volgende vakantieavontuur. Tot die tijd bezoekt ze af en toe de Hyves-pagina van Adios. Een krabbel hier, een berichtje daar. Een YouTube-filmpje, gemaakt door een van de reisleiders, brengt haar terug in de tijd: “Kijk, we doen de polonaise…!”
Ook Carolien is bijzonder op haar reisgenoten gesteld. Gewapend met papier en potloden, fluistert ze: “Ik maak een klein cadeautje voor iedereen!” De tafel ligt bezaaid met de mooiste geschenken: kleurrijke kaartjes en prachtige tekeningen over alles wat het reisgezelschap tijdens de vakantie heeft beleefd.

Gitaar
Naast alle activiteiten en gezellige gesprekken, bespreken de deelnemers iedere dag een Bijbelverhaal en wordt er samen gezongen. Het christelijke aspect speelt bij alle Adios reizen een grote rol. Jeannette: “Voor mij is het belangrijk dat Adios een christelijke organisatie is. Een reis ziet er dan toch heel anders uit. Denk maar aan zoiets eenvoudigs als samen de maaltijd beginnen.” Zelf vindt ze het heel bijzonder om juist met deze mensen over Jezus te praten: “Wij stellen zoveel vragen en willen alles precies weten, maar veel deelnemers hebben zo’n puur geloof: God houdt van je en dat is gewoon zo!”
Sommige Adios-deelnemers hebben geen persoonlijke binding met het geloof, andere wonen in een christelijke zorginstelling en behoren tot verschillende kerkstromingen. Dat zorgt soms voor hilarische situaties: “Eén van de deelnemers zong alleen Psalmen op hele noten, terwijl we in de groep veel liedjes van Elly & Rikkert en uit Opwekking zongen. Toen hebben we de gitaarakkoorden van zo’n Psalm opgezocht. We hadden dan wel geen orgel, maar die jongen zong hard mee!”
Voor veel deelnemers neemt zingen een belangrijke plek in. Het moment dat de gitaar tevoorschijn komt, is voor Lisette een van de mooiste momenten van de dag: “Zingen maakt me blij. Ik wordt er vrolijk van!” roept ze enthousiast. Op de vraag wat haar favoriete lied is, antwoordt ze stellig: “De Heer is mijn Herder.”